رشته‌ی مهندسی صنایع یکی از رشته‌های میان‌رشته‌ای پرکاربرد است که در حوزه‌های مختلفی از جمله حوزه‌های صنعتی، تجاری و ... کاربرد دارد. این رشته دارای گرایش‌های مختلف است.

احتمالا شما هم در دوران تحصیل شنیده‌اید که رشته مهندسی صنایع آسان‌تر از سایر رشته‌های مهندسی است؛ اما کمتر کسی به شما می‌گوید که بازار کار و تقاضا برای استخدام مهندس صنایع بیشتر از بقیه رشته‌هاست. با تحصیل در این رشته، این امکان را دارید که در موقعیت‌های شغلی متنوع و در زمینه‌های کاری مختلفی استخدام شوید.

اگر به‌تازگی فارغ‌التحصیل شده‌اید یا تمایل دارید بیشتر در رابطه با فرصت‌های شغلی مهندس صنایع، مهارت‌ها، نرم‌افزارهای مورد نیاز، کاریابی و… بدانید؛ ابتدا این مطلب را بخوانید. در این مقاله به سراغ بازار کار گرایش‌های مهندسی صنایع، درآمد مهندسی صنایع، سازمان‌های معتبر برای جذب مهندس صنایع و… رفته‌ایم.

برای مشاهده‌ی آگهی‌های استخدام مهندس صنایع در سازمان‌های معتبر کلیک کنید.

مختصری بر مهندسی صنایع

با توجه به نقش کلیدی مهندسان صنایع در سازمان‌های تولیدی و خدماتی،بسیاری از مجموعه‌های خصوصی و دولتی اقدام به جذب این افراد کرده‌اند. مهندسی صنایع به این منظور پدید آمده است که هزینه‌ها را کاهش دهد؛ از اتلاف انرژی جلوگیری کند و راندمان را بالا ببرد.

این رشته یک رشته‌ی میان‌رشته‌ای و ترکیبی از مهندسی و مدیریت است.

فراموش نکنید پاسخ نهایی به سوال مهندسی صنایع چیست را گرایش شما و حوزه تخصصی‌تان مشخص می‌کند؛ چرا که هر کدام از گرایش های مهندسی صنایع به موضوع خاص و متفاوتی می‌پردازند.

شاخه‌های اصلی شغل مهندسی صنایع کدامند؟

· مدیریت منابع انسانی و مالی: اگرچه رشته مدیریت منابع انسانی و مدیریت مالی به طور جداگانه هم وجود دارند؛ اما بسیاری از افراد شاغل در این موقعیت‌های شغلی را مهندسان صنایع تشکیل می‌دهند. چرا که در مقطع ارشد مهندسی صنایع می‌توانید این گرایش‌ها را انتخاب کنید و بسیاری از مدیران ترجیح می‌دهند از مهندسان صنایع برای موقعیت‌های شغلی مختلف استفاده کنند.

مهندسین صنایع برای گزینش در واحد منابع انسانی سازمان‌ها، علاوه بر آشنایی با اصول مهندسی صنایع باید باید به مفاهیمی مانند چارت سازمانی، شرح وظایف و حقوق و دستمزد و … مسلط باشند و در صورتی که بخواهند در واحد مالی سازمان‌ها استخدام شوند، باید مهارت‌های حسابداری داشته باشند.

· مدیریت محصول: کارهایی که در این موقعیت شغلی باید انجام دهید؛ درک نیازمندی‌های مشتری، مدیریت تیم، توسعه، کار با روندها و سیستم‌های چابک، ارزیابی محصول تولید شده و بهبود آن و پیاده‌سازی چرخه محصول از ایده تا اجراست.

· مدیریت تولید: تا به حال فکر کرده‌اید محصولات تولیدی کارخانه‌ها و کارگاه‌های مختلف چه مراحلی را پشت سر می‌گذارند تا به دست شما برسند؟ برای یک محصول کوچک که شاید روزانه از آن استفاده می‌کنید؛ فرآیندها، افراد و مواد اولیه مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. نظارت بر تمام این موارد، بر عهده مدیر تولید است. بنابراین می‌توان گفت داستان تمام محصولات یا خدماتی که توسط افراد مختلف استفاده می‌شود؛ از استخدام مدیر تولید آغاز می‌شود.

برای آشنایی بیشتر با شغل مدیر تولید می‌توانید به بلاگ جاب ویژن مراجعه کنید.

· مدیریت عملیات: جذب مهندس صنایع در زیرشاخه مدیریت عملیات، معمولا به منظور دستیابی به بهره وری و تعیین میزان دستیابی به اهداف شرکت صورت می‌گیرد. وظایف مدیر عملیات عبارتند از:

o هماهنگی و رفع مشکلات ببن تیم‌های مختلف سازمان

o بررسی صورت‌های مالی و گزارشات فروش

o تهیه‌ی گزارش‌هایی متناسب با نیازهای سازمان

o تعیین وظایف هر واحد و پیگیری آن‌ها

o پردازش و تجزیه تحلیل آماری داده‌های فروش

o ارائه گزارش های تحلیلی

o ارائه و تحلیل گزارش‌های مدیریتی و شاخص های KPI

· مدیریت پروژه و برنامه ریزی: مدیریت پروژه یا کنترل پروژه را می‌توان پرتقاضاترین گروه شغلی در بین مهندسان صنایع دانست. اگرچه اکثر سازمان‌ها به دنبال جذب مهندس صنایع در این موقعیت شغلی هستند. مهندسی کیفیت: وظایف مهندس کیفیت عبارتند از:

o تهیه مدارک و دستورالعمل‌هایی است که باید در خط تولید و سایر واحدهای سازمان انجام شود

o ابلاغ آنها به واحدهای مربوطه

o پیگیری انجام صحیح و دقیق آنها

o گزار ش موارد عدم انطباق

مهندسان صنایع به چه مسائلی رو به رو هستند و چه مسئولیت‌هایی دارند؟

با اینکه هر کدام از شاخه‌های مهندسی صنایع شامل مسئولیت‌ها و کارهای مخصوص به خود هستند ولی در مجموع می‌توان گفت که هر مهندس صنایع با مسائل زیر رو به رو است و باید کارهای زیر را انجام دهد:

  • بهینه‌سازی مصرف منابع و افزایش راندمان فرایندها
  • آگاه بودن از کلیه‌ی فرایندهای درون سازمانی
  • تهیه‌ی استانداردهایی برای برای فرآیندها، محصولات و خدمات
  • تجزیه و تحلیل هزینه‌ها و صورت‌های مالی با روش‌های کنترل کیفیت و بهبود آنها
  • کنترل و تضمین کیفیت
  • خودکارسازی و اتوماسیون فرآیندهای ساخت
  • تعادل و بهینه‌سازی ایمنی، هزینه‌ها و ...
  • عیب‌یابی و رفع اشکال
  • نظارت بر مراحل مختلف تولید
  • گزارش‌گیری و تجزیه و تحلیل هزینه‌ها، منابع و فرآیندها
  • تعامل با مشتریان به منظور بهبود محصولات و خدمات

وضعیت بازار کار در کدام یک از گرایش‌های مهندسی صنایع بهتر است؟

رشته‌ی مهندسی صنایع گرایش‌های مختلفی دارد که بازار کار آن‌ها تفاوت زیادی با هم دیگر دارد. در مجموع بازار کار این رشته رو به رشد است. بعضی از گرایش‌های مهندس صنایع مثل مدیریت پروژه و برنامه‌ریزی یا مهندسی کیفیت بازار کار بسیار بهتری نسبت به دیگر گرایش‌های این رشته دارند.

مهندسان صنایع نیازمند چه توانمندی‌هایی هستند؟

  • خلاق بودن
  • تفکر انتقادی
  • مهارت حل مسئله
  • مهارت در استدلال استنتاجی
  • دیدگاه تحلیلی
  • آپدیت بودن
  • مشتری‌مداری
  • مهارت‌های ارتباطی

پارامترهای تعیین کننده‌ی حقوق و دستمزد مهندسان صنایع کدامند؟

مهندسی صنایع دستمزدی نسبتا بالاتر از شاخه‌های مهندسی و مدیریت دارد ولی همه‌ی گرایش‌های این حوزه، به یک اندازه درآمد ندارند. پارامترهای زیر، حقوق مهندس صنایع را تعیین می‌کنند:

· گرایش

· سابقه کار

· نوع صنعت

· مهارت‌ها و توانمندی‌ها

· سطح تحصیلات

برای مشاهده‌ی آگهی‌های استخدام مهندس صنایع با حقوق بالا، کلیک کنید.

برای استخدام شدن به عنوان مهندس صنایع چه تحصیلاتی لازم است؟

فارغ‌التحصیلان رشته‌ی مهندسی صنایع یا فوق لیسانس رشته‌های مهندسی عمران، شیمی، برق و مکانیک و شاخه‌های مختلف مدیریت به ویژه MBA می‌توانند برای مشاغل مختلف در مهندسی صنایع رزومه بفرستند. دارندگان مدرک دکترا معمولا در مشاغل پژوهشی به کار گرفته می‌شوند.

آیا فرصت‌های شغلی برای رشته‌ی مهندسی صنایع در آینده زیاد خواهد شد؟

نیازی به گفتن نیست که با توجه به نیاز سازمان‌ها به کاهش هزینه‌ها و افزایش تولید، روند صعودی استخدام مهندس صنایع در سال‌های آینده هم ادامه پیدا خواهد کرد. گزارش‌های منتشر شده توسط دفتر آمار آمریکا هم گویای همین امر است. بر این اساس رشد این شغل تا ده سال آینده، بیشتر از ۱۰% خواهد بود که نرخی بالاتر از رشد سایر مشاغل دارد.

سخن پایانی

حضور مهندسان صنایع خبره می‌تواند سازمان‌ها را از ورشکستگی نجات دهد و احتمال موفقیت آنها را بالاتر ببرد.